Tanácsok:

Vissza

Kis Sólyom Vendégház

 

 

• Külföldi rendszámú autók tulajdonosai 1 napra, 1 hétre, 30 napra, fél évre szóló matricát is vásárolhatnak postahivatalokban, CEC kirendeltségeknél, egyes benzinkutaknál kaphatóak a közúthasználati matricák.
Továbbra is meg kell õrizni a megvásárláskor kapott nyugtát, mert ezt kérheti a rendõr.
Benzinkutaknál 1 évre a matricák ára kb.:
887 000 ROL / 88,7 RON - a régi típusú autókra,
620 000 ROL / 62 RON - az EU-s kategóriájú autókra.
Félévre szóló közúthasználati matricákat csak postahivatalokban lehet vásárolni.

- Erdélyben háromféle közlekedési eszköz alkalmazható: gépjármûvel, vasúttal, valamint alkalmival (autóstoppal) való utazás. A buszközlekedést elsõsorban olyan település irányába javasoljuk, amely vasúttal nem közelíthetõ meg.

- Ha kalandvágyók vagyunk, és kipróbáljuk az autóstoppolás varázsát, az autóstoppért fizetni illik. Mivel a rossz távolsági közlekedés miatt sok sofõr benzinköltség-kiegészítésként utaztat stopposokat, díjazni kell jóságát. Ez az összeg kb. az egyéb utazási eszközök 25-40 %-a. Frekventált útvonalak mellett bizony meg kell harcolnunk konkurens stoppostársainkkal.

- Vasúton utazva külföldi állampolgár nem tud semmilyen kedvezményt igénybe venni. Ajánlott szeszes papírzsebkendõt magunkkal vinni, ha kényesek vagyunk az ülések tisztaságára. Számítsunk arra, hogy a belföldi járatok nem ritkán szennyezettek (fõleg a személyvonatok). Ezért, ha anyagilag megengedhetjük magunknak, utazzunk elsõ osztályon. Ez kb. 20%-al drágább. Ugyanakkor elõfordulhat, hogy a másodosztályon annyi hely sincs, hogy leüljünk.

- Forgalmasabb állomásokon érdemes az utazás elõtt fél órával jegyet venni. Nem ritka a hosszú, tömött sor a jegyárus elõtt. - Vonaton soha ne hagyjunk csomagot õrizetlenül. Ez hangsúlyozottan érvényes éjszakai utazásnál, amikor a vonat közvilágítása legtöbbször csupán emlékeinkben pislákol.

- Ha nem sikerült jegyet venni (pl. a nagy sor miatt), a jegy nélküli felszállást csak románul jól beszélõknek javasoljuk. Hogy ilyenkor mit kell tenni, azt õk úgyis tudják. Másrészt az esetenként megjelenõ ún. szubkontroll (ellenõr ellenõre) hajthatatlanul megbüntet.

- Autóval utazóknak jó tanács: lehetõleg nappal utazzunk, ugyanis a román közutak tele vannak meglepetéssel: hirtelen feltûnõ kivilágítatlan traktor, ló, szekér. Sok faluban nincs járda, így a közlekedés az autóúton zajlik. Erre nappal is figyeljünk!

- Az utak állapota a székely megyéken kívül jónak mondható. Útfestés városon belül nem ritkán hiányzik, így nagy körültekintést igényel a többsávos úton való haladás.

- Benzinkutakkal jól el van látva a térség. Érdemes a sok névtelen kút helyett megbízhatóbb helyen tankolni (Shell, Agip, MOL, Petrom-OMV) - Gyorshajtást gyakran ellenõrzik a rendõrök, bár általánosan senki nem tartja be a sebességkorlátozásokat. Ha nem ismerjük a román nyelvet, nem érdemes kockáztatni.

- A magyarországi szokástól eltérõen szigorúan veszik a gyalogosok zebrán való áthaladásának biztosítását. Ha nem tartja be, kellemetlen meglepetések érhetik.

- Pénzváltásra a hivatalos pénzváltókon kívül a bankautomatákat is használhatjuk, de utólag bankunk változó arányú költségeket számít fel. Nagyobb üzletekben lehetõségünk van kártyával fizetni.

- Utcai, útszéli pénzváltókkal legyünk óvatosak még akkor is, ha elegáns, külföldi rendszámú autó mellõl integetnek (hamis) 200 Euró felváltása végett.

- Nyilvános telefonkészülékkel jól ellátott országban minden utcai készülék kártyás, amit viszont kicsit nehezebb beszerezni (posta a biztos hely).

- Nagyobb városokban könnyen találunk internet-szalonokat a magyarországi áraknál jóval olcsóbban. Az otthoni hozzáférés sem ritka.

- Mobiltelefonunkat a dombosabb vidék miatt néha nem tudjuk használni. Érdemes a szolgáltatók tarifatáblázatáról és idõszámláló módjairól tájékozódni.

 

• Ajánlatos meleg ruhát hozni, mert az éjszakák hûvösek.